1.png

În memoria profesorului Ilia Ilici (Élie) Mecinikov, biolog și fin observator, primul om de știință care a recunoscut, în urmă cu mai bine de un secol, puterea microbiomului în păstrarea sănătății și în cadrul procesului de îmbătrânire, și care era și iubitor de iaurt.

Introducere

Dr. Frankenstein: Știi, n-aș vrea să te simți stânjenit, dar sunt un chirurg destul de strălucit. Cred că te-aș putea ajuta în privința cocoașei.

Igor: Ce cocoașă?

Tânărul Frankenstein, 1974

În povestea lui Mary Shelley despre Frankenstein, prin experimente nebunești și o îmbinare grotescă a unor organe aduse la viață cu ajutorul electricității, doctorul Victor Frankenstein creează un monstru, nenatural și nu tocmai uman, o creatură cu o înfățișare înfiorătoare, care evadează și terorizează apoi satele din jur.

În viața reală, nimeni nu coase capete și brațe desprinse de trunchi și nici nu electrocutează organele la 220 de volți pentru a le readuce la viață. În schimb, în ultimii 50 de ani a avut loc o alchimie nefirească a sănătății umane, care a produs ororile medicale din zilele noastre, toate într-o epocă — după cum am crezut cei mai mulți dintre noi — de progres medical fără precedent. Prin urmare, este cu atât mai surprinzător faptul că universul de creaturi primitive, care își au domiciliul sub diafragma noastră, în spatele ombilicului, pe care oamenii — și nici medicii noștri — nu l-au conștientizat, iese la lumină abia acum, dovedindu-se a fi un fenomen extrem de important pentru sănătatea umană.

În urmă cu 11 ani, în prima mea carte din seria Wheat Belly, am descris modul în care specialiștii în agricultură și fermierii au transformat grâul dintr-o plantă tradițională de 1,5 metri înălțime în una de 45 de centimetri înălțime cu tulpină groasă și multe semințe, transformare realizată în urma a mii de experimente genetice. Rezultatul final, modificat genetic, a produs într-adevăr culturi cu un randament ridicat, permițându-le fermierilor să obțină o recoltă la hectar mult mai mare decât cea obținută din tulpinile tradiționale, o creștere a randamentului care a asigurat hrana populațiilor din țările subdezvoltate afectate de foamete. Însă această nouă cultură a provocat și o serie de efecte neașteptate asupra oamenilor, variind de la stimularea apetitului până la convulsii provocate de disfuncții ale lobului temporal, seboree și o creștere cu 400% a incidenței bolii celiace. Diabetul zaharat de tip 1 și 2, anterior un fenomen rar, a devenit o afecțiune extrem de des întâlnită, iar oamenii, care obișnuiau să mănânce cât să supraviețuiască, s-au transformat într-o populație cu un apetit insațiabil. Consecințele consumului de grâu modificat genetic asupra sănătății sunt atât de distructive, atât de nenaturale, încât eu l-am denumit „Franken-grâu“.

Am descoperit că eliminarea Franken-grâului din alimentație aduce beneficii substanțiale sănătății, adesea cu impact major. Mii de oameni au reușit să piardă în greutate fără efort, iar sănătatea lor a înregistrat transformări pozitive, revenind la abdomenul plat pe care oamenii îl aveau în anii 1950 și eliberându-i de numeroase afecțiuni specifice epocii moderne. Un număr substanțial de pacienți a mai raportat însă ceva: „Am slăbit 22 de kilograme fără să fac vreun efort și nu îmi mai este foame tot timpul. Nu mai sunt prediabetic și am putut renunța la două pastile pentru tensiune. Simptomele artritei reumatoide de care sufăr s-au îmbunătățit cu aproximativ 70% și nu mai am nevoie de tratamentul injectabil care mă costă câteva mii de dolari pe lună. Dar uneori mai am crize, așa că a trebuit să reiau administrarea de steroizi și Naproxen“. Cu alte cuvinte, eliminarea Franken-grâului din dietă și consumul suplimentelor nutritive pe care le-am recomandat, care au oprit evoluția unor afecțiuni, de pildă rezistența la insulină, nu au rezolvat pe deplin toate problemele de sănătate ale oamenilor. Unii oameni au raportat că au slăbit, de pildă, 15 kilograme, și ar mai fi fost nevoie să slăbească încă pe atât, însă pierderea în greutate a stagnat, în ciuda faptului că au făcut totul corect. Stilul de viață Wheat Belly includea anumite eforturi de recultivare a speciilor microbiene benefice care ne populează tractul gastrointestinal, adică microbiomul, dar mai lipsea ceva.

Comunitatea Wheat Belly, substanțială, internațională și entuziastă, a fost (și rămâne) o comunitate de cooperare, împărtășind experiențe și căutând soluții mai fiabile pentru eliminarea totală a problemelor de sănătate reziduale. Această comunitate, în fapt, reprezintă o enormă sursă de cunoaștere, cu sute de mii de oameni care caută răspunsuri la probleme comune. (Nu îți face griji: dacă nu ești familiarizat cu strategiile stilului de viață Wheat Belly, care, în ciuda neajunsurilor sale, este totuși destul de eficient, voi prezenta principiile sale în paginile care urmează, pe lângă introducerea unor strategii noi și eficiente, utile construirii unui superintestin.)

În ultimele decenii, în afara experienței Wheat Belly, un nou val de cercetări a arătat clar că o serie de dificultăți mentale și emoționale frecvente — cum ar fi depresia, izolarea socială, ura, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) — ar putea fi puse pe seama perturbărilor microbiomului intestinal. De asemenea, a devenit clar că anumite probleme de sănătate fără legătură între ele — precum obezitatea, afecțiunile autoimune și bolile neurodegenerative — ar putea fi, de asemenea, puse pe seama modificării mediului de viață al microbilor care locuiesc la adăpostul diafragmei noastre. Deoarece personal sunt interesat atât de îmbunătățirea sănătății și a performanței, cât și de scăderea dependenței oamenilor de sistemul medical, m-am întrebat dacă astfel de perturbări ale microbiomului ar putea explica persistența unor probleme de sănătate la persoanele care urmează tratamentele mele. Acest raționament logic m-a îndemnat să caut dovezi ale dispariției unor specii bacteriene din microbiomul omului modern. Și, într-adevăr, am descoperit câțiva candidați care, readuși în intestinul uman, au produs îmbunătățiri impresionante asupra sănătății și chiar aspectului fizic.

Am mai constatat însă că dispariția câtorva microbi esențiali nu poate explica toate problemele medicale remanente. În rândul comunității mondiale Wheat Belly continuau să apară indicii ale unui fenomen mult mai amplu, pentru că unii oameni încă mai acuzau tulburări de somn, dureri articulare persistente — în ciuda ameliorărilor parțiale, datorate eliminării consumului de grâu și cereale —, precum și intoleranțe alimentare încăpățânate de care sufereau încă dinaintea începerii programului Wheat Belly și care nu dispăreau. De ce ar avea atât de mulți oameni intoleranță la niște alimente de bază, cum ar fi roșiile, fasolea sau alunele? Explorând ipoteza că un microbiom perturbat ar putea fi unul dintre factorii acestor fenomene medicale, a devenit din ce în ce mai clar că voi găsi răspunsurile studiind universul microbian. Apoi progresul tehnologic, de pildă utilizarea unui dispozitiv compatibil cu sistemul android, care poate detecta producția de gaz microbian în respirație, m-a lămurit: misterul ar putea fi microbiomul.

Mi-am propus să descopăr modalități de folosire a puterii unui microbiom sănătos, care să nu se limiteze la sfatul obișnuit: „Ia un probiotic și consumă multe fibre“. Mi-am propus ca, pe lângă soluționarea afecțiunilor persistente, să găsesc și modalități prin care oamenii să-și poată întări sănătatea în scopul atingerii unor performanțe mai mari.

Sunt sigur, dincolo de orice îndoială, că stilul de viață modern a perturbat compoziția microbiomului gastrointestinal uman și că aceste dezechilibre microbiene sunt cauza problemelor remanente cu care se confruntau membrii comunității Wheat Belly, și nu doar ei.

Factorii stilului de viață modern, care ne perturbă ecosistemul interior, provoacă, de asemenea, apariția multor altor probleme de sănătate — niciun organism uman nu este imun la efectele acestui monstru pe care l-am creat, numit microbiom uman modern. Microbiomul strămoșilor noștri vânători-culegători sau cel al predecesorilor noștri din urmă cu doar 50 de ani era foarte diferit de microbiomul omului de azi. O combinație de factori asociați stilului de viață modern — de la alimente procesate la medicamente care blochează hiperaciditatea gastrică — a creat un intestin care aproape că nu mai este uman; este ceva ce eu numesc „un intestin mutant, un Franken-intestin“ și este la fel, dacă nu chiar mai distructiv pentru sănătate decât Franken-grâul. Intestinul mutant provoacă adevărate orori medicale: de la sindromul colonului iritabil și constipație la colita ulcerativă și boala Crohn; de la sindromul ovarelor polichistice și cancerul de colon la depresie și disperare; de la izolare socială la tendințe sinucigașe. Toate acestea sunt efectele unui fenomen pe care l-am creat noi, în mod individual și colectiv: un haos microbian monstruos.

Acum trebuie să ne dăm seama cum reparăm daunele și cum revenim la ceva mai apropiat de natura umană. Din păcate, comunitatea medicală este prea slab echipată ca să facă față afecțiunilor provocate de un microbiom dezechilibrat, și cu atât mai puțin să le înțeleagă sursa. În loc să abordeze proliferarea speciilor bacteriene și fungice nesănătoase, responsabile de generarea emoțiilor negative, anxietății și tendințelor suicidare, medicii prescriu medicamente antidepresive și calmante care doar blochează simptomele. În loc să cartografieze localizarea microbilor „rebeli“ care stau la baza declanșării unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială și fibrilația atrială, ei prescriu medicamente care scad tensiunea și suprimă ritmurile cardiace anormale. În loc să descifreze perturbările microbiene care influențează creșterea în greutate și declanșarea diabetului de tip 2, ei recurg la bypass gastric și tratamente medicamentoase care reglează în mod forțat glicemia. Aceste măsuri medicale convenționale greșite sunt însoțite, desigur, și de costuri considerabile și multiple efecte secundare. Sunt sigur că realizezi faptul că înțelegerea ravagiilor microbiene care afectează populația modernă va remodela întru totul conceptul de sănătate și boală. Soluțiile vor fi și ele diferite — cu siguranță vom avea nevoie de alte instrumente decât cele pe care le putem obține prin tratamentele prescrise de medici.

Trebuie să reconstruim nucleul microbian al sănătății noastre pentru a ne elibera de boli și pentru a ne recăpăta tinerețea și calitatea vieții în general. Și știi ce? Beneficiile pe care le putem obține prin restabilirea echilibrului florei intestinale vor fi mult mai vaste decât o simplă pierdere în greutate, de exemplu, sau ameliorarea refluxului gastroesofagian.