1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Magdalena Mărculescu

DIRECTOR:

Crina Drăghici

REDACTARE:

Diana Trăncuță

DESIGN:

Alexe Popescu

DIRECTOR PRODUCȚIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Mihaela Gavriloiu

CORECTURĂ:

Lorina Chițan

Cristina Niță

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Copyright © 2019 by Emily Fletcher

This edition is arranged with DeFiore and Company Literary Management, Inc. through Andrew Nurnberg Associates Sofia, Ltd

Titlul original: STRESS LESS, ACCOMPLISH MORE. MEDITATION FOR EXTRAORDINARY PERFORMANCE

Autor: Emily Fletcher

Copyright © Lifestyle Publishing, 2019 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.lifestylepublishing.ro

ISBN (print): 978-606-789-182-9

ISBN (epub): 9786067893724

Lifestyle Publishing face parte din Grupul Editorial Trei

Această carte le este dedicată tuturor celor care „au încercat să mediteze“ și nu le-a ieșit.

Nu e din cauză că nu v-ați priceput, ci pentru că nu ați fost învățați.

Această carte o să vă învețe.

Cuvânt-înainte

Când am întâlnit-o pentru prima dată pe Emily, urma să ținem fiecare o prelegere la un eveniment în Grecia. Ea mi-a povestit despre practicarea meditației și, undeva într-un colț al minții, știu că-mi spuneam: Da, sigur. Am studiat budismul Zen. Am fost în centre de meditație. Am meditat 12 ore pe zi. Am fost și instructor de yoga și încă mai fac yoga tot timpul. Am în arsenalul meu o grămadă de chestii la care să apelez când mi-e rău. Simțeam deja că dețin controlul asupra stresului, dar mă interesa și ce avea ea de spus.

Și, pe măsură ce o ascultam, îmi dădeam tot mai bine seama că vorbea despre altceva — ceva mai profund, mai puternic, ceva ce avea potențialul de a schimba vieți. Ce mi-a atras cu adevărat atenția a fost modul în care vorbea despre cum să faci mai puțin și să obții mai mult.

Sigur, ideea de a mai adăuga o solicitare în programul meu — fie și de numai 15 minute de două ori pe zi — părea nebunească. Am o viață extrem de aglomerată: pe lângă faptul că sunt medic, autor și părinte, țin prelegeri și sunt un permanent colaborator pe teme medicale al multor emisiuni de televiziune. Să mai înghesui ceva în programul meu zilnic părea imposibil.

Dar Emily era convingătoare. Am fost de acord să încerc să meditez alături de ea cât stăteam în Grecia și am fost șocat când mi-am dat seama că această formă de meditație era foarte diferită de cea pe care o practicasem în trecut. Am decis să urmez un curs de meditație Ziva cu ea și, după aceea, am început aproape imediat să dorm mai bine, însă asta a fost doar o mică parte din beneficii. Simțeam că am mintea mai limpede, că sunt mai concentrat și am început chiar să am mai mult timp într-o zi! Nu mi-am dat seama că fusesem anxios sau stresat decât când n-am mai fost!

Am fost suficient de impresionat de rezultate ca să mai continui încă o lună, doar ca să văd ce se întâmplă.

Ar fi prea puțin să mă declar șocat de efectele stilului ei de meditație asupra mea. Nu îmi dădeam seama că eram stresat și anxios; nu mi se părea că eram agitat. Și aveam deja performanțe de nivel înalt. Dar, după numai două luni, m-am simțit mai fericit, mai calm și mai puțin anxios. Acum am mult mai multă energie. Acum, dacă nu dorm bine, aplic tehnica Ziva și mă simt odihnit ca după un somn lung. Înainte mă simțeam obosit la sfârșitul zilei, dar acum primesc un nou val de energie după a doua sesiune de meditație și pot să ies seara în oraș și să mă distrez. În schimbul celor câteva minute zilnice de meditație primesc un surplus de cel puțin trei ore de concentrare și muncă de calitate. Meditația se revarsă în tot ce fac.

Poate cel mai surprinzător aspect al abordării lui Emily îl reprezintă ușurința și accesibilitatea tehnicii. Este tipul de meditație pe care-l poți face oricând, oriunde. Nu e nevoie să-ți golești mintea, să arzi bețișoare parfumate sau să fii singur în pădure. Am meditat în săli de conferință, în parcări, în avion — oriunde. Când le povestesc pacienților mei despre Ziva, le zic: „Nu-ți dai seama cât de rău te simți de fapt decât după ce începi să te simți mai bine. Și nu-ți vine să crezi de câte ești în stare până nu încerci această meditație“.

Încurajez pe toată lumea să încerce stilul ei de meditație. Spun cu mâna pe inimă că nu mai pot trăi fără asta. Acum nu am timp să nu meditez.

„Mai puțin stres, mai multe rezultate.“ E pe bune, credeți-mă!

— dr. Mark Hyman

Directorul Centrului de Medicină Funcțională de la Cleveland Clinic și autorul cărții Food: What the Heck Should I Eat? și al altor unsprezece bestselleruri.

Prefață

În calitate de cercetător în neuroștiințe interesat și de „starea de bine“ (termenul modern și mai puțin rușinos care a înlocuit „dezvoltarea personală“), mă aflu într-o poziție superioară interesantă, deși întrucâtva inconfortabilă. Pe de o parte, văd cum se dezvoltă o eră nouă și fascinantă, în care știința se îndreaptă spre crearea unor practici cu adevărat utile pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. Pe de altă parte, mai văd de multe ori și folosirea greșită a cuvântului știință ca instrument de marketing cu ajutorul căruia să se vândă orice, de la suplimente alimentare la practici ezoterice de respirație și la dispozitive de interfață creier-computer. Ca să fie clar: există anumite instrumente foarte interesante, chiar de efect, ce se dezvoltă peste tot în acest domeniu al stării de bine, dar celor mai multe le lipsesc componente esențiale pe care eu, personal, mi-aș dori să le văd înainte să-mi investesc în ele timpul, energia și banii.

Aceste criterii sunt:

1. O rigoare profund descriptivă. Am nevoie să știu ce anume implică acea practică.

2. Forță de predicție. Am nevoie să știu la ce este rezonabil să mă aștept înainte de practica respectivă și după.

3. Mod de acțiune. Am nevoie să știu clar ce să fac, când să fac și cum să fac.

4. Progres. Rezultatele trebuie să producă o schimbare mare, pozitivă.

Toate acestea pot să pară greu de îndeplinit, dar cred că e rezonabil să cerem asta de la niște instructori, îndrumători și guru autoproclamați și de la vedetele online care ne vând aceste lucruri. De aceea, când am auzit că cineva pe nume Emily Fletcher ține o prelegere despre meditație la o conferință la care participam, m-am gândit să nu mă duc. Încă un „yoghin“ american — am mai văzut așa ceva. Din fericire pentru mine, aveam conexiune la internet numai în sala de conferință, așa că am hotărât să mă ocup de e-mailuri cât timp Emily vorbea pe scenă.

Privind în urmă, sunt atât de recunoscător că am făcut acea alegere. Cred că ceea ce mi-a atras atenția au fost cuvintele lui Emily: „Toți acești specialiști în neuroștiințe abia acum își dau seama de ceea ce se știe de mii de ani în rândurile celor care meditează: meditația îmbunătățește practic capacitatea creierului!“ Până la urmă, se cam lua de mine. Dar, continuând să o ascult, mi-am zis: femeia asta chiar a prins ideea. În primul rând, Emily are abilitatea unică de a face din ceva atât de „liniștit“ ca meditația ceva cu adevărat incitant, justificând, în același timp, și rădăcinile ei ancestrale, și cercetările reale ale științei moderne. Este o persoană care cunoaște jargonul clasic și nu se teme să explice pe înțelesul tuturor diverșii termeni din zona practicilor de tip meditație și mindfulness. Asta mi se pare deosebit de util. De exemplu, în prezent, cuvântul meditație pare că este folosit pentru orice activitate în care stai cu ochii închiși, în afară de somn și de comă, iar mindfulness este și mai puțin definit. Abordarea lui Emily este diferită, mult mai organizată. Cartea Mai puțin stres, mai multe rezultate te educă: mindfulness are legătură de fapt cu prezentul, în timp ce meditația ține de renunțarea la stresul din trecut. Ea definește chiar și manifestarea (un cuvânt care, sincer vorbind, nu mi-a plăcut niciodată) sub forma unei serii de pași practici. Dacă toată lumea este sau nu de acord cu aceste definiții e mai puțin important decât faptul că, lansându-le, Emily distruge bariera majoră care stătea în calea practicării zilnice a meditației. Mai puțin stres, mai multe rezultate vorbește despre motivele pentru care să faci fiecare dintre acești pași. Toate acele beneficii incredibile ale practicării regulate a meditației pe care le promovează unii și alții continuă să existe — un somn mai bun, o stare de spirit mai liniștită, mai puțină reactivitate, o viață sexuală mai bună și așa mai departe —, dar în Mai puțin stres, mai multe rezultate Emily te învață la ce să te aștepți în timpul practicării în sine. Este un dar unic și plin de forță. Și nu, nu e nevoie să stai zece zile în liniște deplină. Totul ține de urmarea zilnică a unor pași mici, practici, pentru obținerea unor beneficii specifice, mai ample. Iar ea te învață cum să faci asta.

Așa că, acum, la trei ani după ce am auzit-o pe Emily vorbind și după ce am învățat tehnica Ziva, am ajuns să-mi dau seama că mă înșelam amarnic: Emily nu e doar încă un american care a petrecut un timp prin India, a prins câțiva termeni de jargon, a făcut câteva exerciții fizice și s-a întors în Statele Unite să ne povestească despre asta. Emily cunoaște meditația în profunzime și clarifică ce sunt de fapt meditația ancestrală și meditația modernă, cum funcționează și, cel mai important, ce efecte pot avea asupra ta. Mai puțin stres, mai multe rezultate reunește tot ce e mai bun în termeni de educare în privința meditației (criteriul #1 de mai sus), îți spune la ce să te aștepți în fiecare etapă (#2), cum să meditezi (#3) și la ce incredibile beneficii poate da naștere (#4).

Cumva (poate dată fiind formarea ei pe Broadway), Emily face acest proces și incredibil de simpatic, distractiv și agreabil. Asta nu făcea parte din lista criteriilor mele, dar poate că ar trebui să fie criteriul #5 pentru că, după cum vei descoperi în scurt timp, Mai puțin stres, mai multe rezultate nu este absolut deloc plicticoasă și se prea poate să-ți schimbe viața.

— dr. Andrew Huberman

Profesor de neurobiologie la Facultatea de Medicină a Universității Stanford

Introducere

Poate că te gândești: Eu? Meditație? Așa mă gândeam și eu. O tinerețe petrecută în partea de nord-vest a Floridei nu îți prea dă cele mai bune ocazii să intri în contact cu vreun fel de meditație.