1.png

Editori:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Magdalena Mărculescu

Director:

Crina Drăghici

Redactor:

Florina Gălăţanu

Design:

Alexe Popescu

Director producţie:

Cristian Claudiu Coban

Dtp:

Mihaela Gavriloiu

Corectură:

Rodica Petcu

Lorina Chițan

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Lifestyle Publishing SRL.

Copyright © Marie Kondo/KonMari Media Inc. (KMI). English translation by Cathy Hirano. **/English translation rights arranged with Sunmark Publishing, Inc. and KonMari Media Inc. (KMI), through Inter­Rights Inc., Tokyo, Japan, Gudovitz & Company Literary Agency, New York, USA in cooperation with Simona Kessler & Associates Agency Ltd.

Titlul original: Spark Joy. An Illustrated master class on the art of organizing and tidying up

Autor: Marie Kondo

Originally published in two separate volumes in Japan as Jinsei ga Tokimeku Katazuke no Maho 2 and Irasuto de Tokimeku Katazuke no Maho by Sunmark Publishing, Inc., Tokyo, in 2012 and 2015.

Copyright © Lifestyle Publishing, 2018 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.lifestylepublishing.ro

ISBN (print): 978-606-789-150-8

ISBN (epub): 9786067893687

Lifestyle Publishing face parte din Grupul Editorial Trei

Prefață

Viața începe cu adevărat abia după ce ți-ai făcut ordine în casă. De aceea mi-am dedicat aproape toată viața studiului ordinii. Vreau să ajut cât de mulți oameni posibil să facă ordine odată pentru totdeauna.

Acest lucru nu înseamnă însă că ar trebui să arunci totul la întâmplare. Nici pe departe. Numai atunci când știi cum să alegi lucrurile care îți aduc bucurie poți avea stilul de viață visat.

Dacă ai convingerea că un lucru îți aduce bucurie, păstrează-l, orice ar spune ceilalți. Chiar dacă nu e perfect, chiar dacă e banal, atunci când îl folosești cu grijă și cu respect, îl transformi în ceva neprețuit. Pe măsură ce repeți acest proces de selecție, îți dezvolți sensibilitatea și capacitatea de a percepe bucuria. Astfel, nu doar că vei face ordine mai repede, dar îți vei dezvolta capacitatea de a lua decizii în toate celelalte domenii ale vieții.

Ce îți aduce bucurie? Și ce nu?

Răspunsurile la aceste întrebări sunt cheia pentru a te cunoaște pe tine, ca om care a primit darul vieții. Și sunt convinsă că imaginea de ansamblu pe care o dobândim prin acest proces reprezintă forța care ne ghidează atunci când vrem ca nu numai stilul nostru de viață, ci chiar viața însăși să strălucească.

Unii oameni mi-au spus că n-au prea rămas cu nimic după ce au aruncat toate lucrurile care nu le aduceau bucurie și că, la început, nu au știut ce să facă. Această reacție pare foarte comună atunci când oamenii termină de făcut ordine în haine. Dacă ți se întâmplă și ție, nu intra în panică. Important este că ai observat. Adevărata tragedie este să trăiești toată viața fără ceva care să îți aducă bucurie și nici măcar să nu îți dai seama de asta. Din momentul în care termini de făcut ordine, poți începe să adaugi o nouă energie casei și vieții tale.

Ai nevoie doar de două abilități pentru a-ți face ordine în casă: capacitatea de a decide ce îți aduce bucurie și de a arunca restul și aceea de a decide unde să păstrezi fiecare lucru pe care l-ai ales și să-l pui întotdeauna înapoi la locul lui.

Important atunci când faci ordine nu este să decizi ce să arunci, ci mai degrabă ce să păstrezi în viața ta. Eu sper că magia ordinii te va ajuta să-ți creezi un viitor luminos și plin de bucurie.

Introducere: Metoda KonMari

„KonMari, există oare vreun ghid ilustrat care să explice metodele tale de a face ordine, la fel de cum o fac cursurile tale?“

Nici nu mai știu de câte ori mi-a fost adresată această întrebare. Răspunsul meu a fost de fiecare dată același: „Dar n-ai nevoie de un astfel de ghid, pentru că succesul depinde în proporție de 90% de modul în care gândești“. Știu că, oricâte cunoștințe ai acumula, dacă nu îți schimbi felul în care gândești, vei reveni la vechile obiceiuri. Lucrurile pe care încerc să le împărtășesc, în calitate de consultant pe probleme de ordine, nu sunt pur și simplu niște metode de a face curățenie, ci mai degrabă un mod de abordare care o să vă ajute să faceți ordine. Și cred că, pentru a obține asta, de multe ori, e nevoie de un fel de tratament-șoc. În același timp, însă, este adevărat că, atunci când cineva se hotărăște să se dedice făcutului ordinii, ar putea avea nevoie de instrucțiuni mai detaliate. Și atunci ce ar putea fi mai util pentru cei aflați în plin proces de făcut ordine decât un ghid ilustrat? În schimb, pentru cei care încă nu au luat această decizie, un ghid de felul acesta poate înrăutăți lucrurile. În acest sens, publicarea unui astfel de ghid ar putea fi comparată cu împărtășirea unor cunoștințe interzise.

O să te întreb fără ocolișuri: ești gata să te dedici realizării acestui țel, acestui eveniment unic în viață, și anume curățenia? Dacă da, atunci te rog să citești mai departe. Chiar dacă ți-ai încheiat deja campania de curățenie și de pus lucrurile în ordine, ți-ar putea fi de folos aceste sfaturi despre cum să-ți faci casa să strălucească de bucurie. Dacă ai răspuns nu, atunci te rog să începi prin a citi prima mea carte, Ordinea: o minune care-ți schimbă viața. Dacă ai citit-o deja, dar în continuare nu te poți dedica acestui scop, atunci te rog să o recitești, pentru că în mod sigur există ceva — foarte posibil, ceva mic — care te-a ținut departe de ordine până acum.

Acest ghid ilustrat este o compilație detaliată a Metodei KonMari, cu toate învățăturile ei. Pentru cei care și-au luat angajamentul de a face ordine odată pentru totdeauna, ar trebui să fie extrem de util, cam ca o mână care te scarpină pe spate atunci când simți o mâncărime, și sper că el va fi citit din scoarță-n scoarță. Pentru cei care ați făcut deja ceva ordine până acum, dar aveți nevoie de mai multe detalii, acest ghid va putea funcționa ca o „Enciclopedie a ordinii“. Puteți sări direct la secțiunile relevante pentru voi atunci când aveți nevoie de confirmări că ați realizat un anumit lucru așa cum trebuie. De asemenea, am inclus răspunsuri la multe dintre întrebările primite de la cititorii primei mele cărți. Iar pentru cei care vreți să treceți peste poveștile mele personale și sunteți nerăbdători să ajungeți direct la cunoștințele de bază despre curățenie și organizare, această carte va fi mai mult decât suficientă.

Sunteți gata? Nu uitați că „zeul ordinii“ este mereu de partea voastră, atâta timp cât vă dedicați făcutului ordinii.

Cele șase reguli de bază ale ordinii

Procesul de făcut ordine pe care urmează să îl începi nu înseamnă nici să-ți faci mai mult loc în casă, nici să o faci să arate bine într-o secundă înainte să ajungă musafirii. Mai degrabă, vei învăța să faci ordine într-un fel care va aprinde scânteia bucuriei în viața ta și o va schimba pentru totdeauna.

Atunci când faci ordine după Metoda KonMari, vei trece prin mai multe schimbări. În primul rând, după ce vei termina curățenia odată pentru totdeauna, nu vei mai cădea înapoi în dezordine niciodată. Dar, în același timp, vei reuși să-ți identifici valorile și ceea ce vrei să faci în viață. Vei fi în stare să ai grijă de lucrurile pe care le deții și vei simți, zi de zi, o senzație de împlinire. Cheia succesului este să faci ordine repede și pe de-a-ntregul, totul într-o singură secvență.

După ce o să înțelegi ce înseamnă o casă cu adevărat ordonată, nu o să mai vrei să te întorci la dezordine niciodată, iar puterea acestui sentiment te va ajuta să păstrezi ordinea.

1. Dedică-te făcutului ordinii

Metoda KonMari poate părea puțin dificilă. Necesită timp și efort. Dar, din moment ce ai pus deja mâna pe această carte, cu gândul de a face măcar o singură încercare serioasă de a pune totul în ordine, te rog să citești în continuare. Și ai încredere în tine. După ce ai luat decizia, nu mai trebuie decât să aplici metoda potrivită.

2. Imaginează-ți modul de viață ideal

Gândește-te în ce fel de casă vrei să trăiești și cum vrei să trăiești în ea. Cu alte cuvinte, descrie-ți modul de viață ideal. Dacă îți place să desenezi, fă o schiță cu felul în care ar trebui să arate casa. Dacă preferi scrisul, descrie totul într-un caiet. Poți și să decupezi poze din reviste.

Nu-i așa că parcă îți vine să te apuci imediat de treabă? Exact din acest motiv cei mai mulți oameni revin la vechile obiceiuri la scurt timp după ce termină de făcut ordine. Atunci când îți imaginezi modul de viață ideal, ceea ce faci de fapt este să identifici motivele pentru care vrei să faci ordine și să descrii ce fel de viață vrei să trăiești atunci când ai terminat. Procesul de făcut ordine reprezintă un punct de turnură major în viața fiecăruia. Așa că e foarte important să te gândești bine spre ce mod de viață aspiri.

3. Termină de aruncat mai întâi

Una dintre trăsăturile caracteristice persoanelor care par să nu mai termine niciodată de făcut ordine este că încearcă să păstreze tot, fără să arunce nimic. Atunci când lucrurile sunt puse deoparte, casa poate arăta bine la suprafață, dar, dacă spațiile de depozitare sunt pline de lucruri complet inutile, va fi imposibil să le menții în ordine, și inevitabil vei reveni la vechile obiceiuri.

Cheia succesului, atunci când vrei să faci ordine, este să termini de aruncat mai întâi. Abia după ce ai stabilit ce păstrezi și ce arunci vei putea face un plan pentru a depozita toate acele lucruri, pentru că numai atunci vei avea o imagine clară despre cât spațiu de depozitare ai nevoie.

Atunci când te gândești unde să depozitezi lucrurile sau când îți faci griji dacă poți să înghesui totul pe undeva, nu faci altceva decât să îți abați atenția de la misiunea de a scăpa de lucrurile inutile, și nu vei termina niciodată. Ar fi o pierdere teribilă de timp. În schimb, e bine să consideri orice soluții de depozitare folosite în perioada în care arunci lucruri ca fiind temporare și să te concentrezi pe organizarea fiecărei categorii. Acesta este secretul ca să termini treaba repede.

4. Ordonează pe categorii, nu pe locuri

Una dintre greșelile cele mai frecvente este făcutul ordinii în fiecare cameră în parte.