1.png

Editori:

Silviu Dragomir

Magdalena Mărculescu

Director:

Crina Drăghici

Redactare:

Alexandra Fusoi

Design copertă:

Alexe Popescu

Director producţie:

Cristian Claudiu Coban

Dtp:

Mihaela Gavriloiu

Corectură:

Irina Botezatu

Roxana Nacu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Lifestyle Publishing House SRL.

Titlul original: Joy at Work

Autori: Marie Kondo, Scott Sonenshein

Copyright © 2020 by Marie Kondo/KonMari Media Inc. (KMI) and Scott Sonenshein. This translation arranged through Gudovitz & Company Literary Agency and InkWell Management.

Copyright © Lifestyle Publishing, 2020

pentru prezenta ediţie

Lifestyle Publishing face parte din Grupul Editorial Trei

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.lifestylepublishing.ro

ISBN (print): 978-606-789-240-6

ISBN (epub): 978-606-789-292-5

Cu recunoștință, familiei mele, casei mele și

tuturor lucrurilor care mă susțin

și îmi aduc bucurie în viață.

— M.K.

Mamei și tatălui meu:

În sfârșit, am învățat să fac curățenie!

— S.S.

Notă către cititor

Deși am colaborat la tot conținutul acestei cărți, fiecare dintre noi își asumă răspunderea pentru jumătate din scrierea ei. Vocea lui Marie se regăsește în Introducere și în capitolele 1, 2, 3 și 11. Vocea lui Scott se regăsește în capitolele 4, 5, 6, 7, 8, 9 și 10. De asemenea, în fiecare capitol veți descoperi niște casete care conțin contribuția celui de-al doilea autor.

Poveștile și exemplele din carte sunt legate de persoane reale. Uneori, numele au fost modificate pentru fluența lecturii și pentru a le proteja identitatea.

Introducere

Aveți biroul veșnic îngropat sub munți de documente? Of! Unde este raportul pe care trebuie să îl depun mâine?

Aveți o tonă de e-mailuri necitite, indiferent cât de des vă verificați căsuța poștală? „În legătură cu e-mailul pe care ți l-am trimis ieri…“ Ce e-mail?

Aveți agenda plină de întâlniri cu persoane pe care nici măcar nu doriți să le vedeți?

Vi se întâmplă așa în fiecare zi, pentru că ați uitat ce voiați să faceți cu adevărat?

Vi se pare greu să luați decizii?

Vă întrebați: Oare numai asta înseamnă viața? Să bifez chestii de pe o listă? Oare nu există vreo metodă de a readuce ordinea în slujba, cariera și viața mea?

Dacă vi se aplică oricare dintre cele de mai sus, există o singură soluție: trebuie să faceți ordine.

Cartea aceasta nu abordează doar ordinea din spațiul de lucru; ea se referă și la modul în care să vă organizați aspectele materiale și imateriale ale slujbei, inclusiv datele digitale, timpul, adoptarea deciziilor și rețelele de cunoștințe și modul în care să obțineți bucurie în carieră.

Multe persoane se consideră învinse numai când li se sugerează să facă ordine. „Nu am cum să îmi fac timp pentru asta! Și așa sunt mult prea ocupat“, protestează ei. „Sunt prea multe decizii pe care trebuie să le iau ca să mă mai gândesc și la ordine“, spun unii, în vreme ce alții susțin că „Am încercat deja. Mi-am aranjat toate documentele și acum sunt iar în dezordine“.

Sunt destui și cei care nu cred că pot să aibă parte de bucurie la serviciu. „Sunt blocat toată ziua în ședințe inutile. Ordinea nu are cum să schimbe asta“, insistă ei. „În plus, sunt prea multe lucruri pe care nu le pot controla. Munca n-are cum să fie plăcută.“ Totuși, în realitate, tocmai ordinea făcută ca la carte permite apariția bucuriei la serviciu.

Încă de la vârsta de cinci ani am fost fascinată de ordine. Am urmărit subiectul de-a lungul anilor de școală și am făcut primii pași în calitate de consultant de curățenie la vârsta de 19 ani, pe când eram încă la facultate. Metoda KonMari a apărut ca urmare a experienței căpătate în timp ce învățam oamenii cum să facă ordine.

Abordarea mea cuprinde două caracteristici distincte: este simplă, dar eficientă, pentru că asigură faptul că nu veți cădea din nou pradă haosului, și folosește un criteriu aparte de selecție — trebuie să alegeți ceea ce vă produce bucurie. Atunci când ne întrebăm: Oare asta îmi aduce bucurie?, ne reconectăm cu noi înșine și descoperim ce este cu adevărat important pentru noi. Rezultatul este o schimbare de durată a comportamentului, care ne orientează viața într-o direcție pozitivă.

Am prezentat această metodă în Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa. Cartea a fost tradusă în 40 de limbi și s-a vândut într-un număr total de peste 12 000 000 de exemplare. În ultimii câțiva ani am fost ocupată să împărtășesc această metodă peste tot în lume. În tot acest timp, s-a tot repetat o întrebare: Cum putem să ne organizăm spațiul de lucru și să avem parte de bucurie la serviciu?

Majoritatea mă consideră o specialistă în organizarea caselor și nu o persoană cu experiență în organizarea spațiilor de lucru, darămite în dezvoltare profesională. Și totuși, în timp ce lucram pentru o companie japoneză, mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului liber învățând directori de companii cum să își facă ordine la birou. Chiar și persoanele de la firma unde lucram au început să îmi ceară sfatul. Tocmai pentru că devenisem atât de ocupată cu aceste lecții am decis într-un final să demisionez și să îmi lansez cariera de consultant independent.

Consultanții pe care-i instruiesc continuă să susțină cursuri și prelegeri pe tema organizării locului de muncă prin Metoda KonMari. Ei fac schimb de experiență și de cunoștințe pe care le dobândesc și adaptează conținutul în funcție de acestea. Prin acest proces, a devenit evident cât de mult poate ordinea de la locul de muncă să îmbunătățească performanțele și să sporească bucuria pe care ne-o poate oferi munca.

De exemplu, clienții ne-au spus că au înregistrat creșteri ale vânzărilor de până la 20%, eficiența a crescut în așa măsură încât au putut pleca de la serviciu cu două ore mai devreme și i-a ajutat să reevalueze sensul muncii lor, reaprinzându-le pasiunea față de aceasta. Am întâlnit nenumărate exemple care ne-au arătat că ordinea poate îmbunătăți viața profesională a cuiva, atât din punct de vedere material, cât și psihologic. Așa cum ordinea din casă ne aduce bucurie în viață, ordinea la locul de muncă ne aduce bucurie la serviciu, ajutându-ne să devenim mai organizați și să obținem rezultate superioare. Cartea noastră prezintă secretele acestui proces.

Evident că nu toate aspectele de la serviciu pot fi evaluate folosind bucuria drept barometru. Există reguli ale companiei care trebuie respectate, superiori care iau decizii ce ne influențează munca și colegi cu care colaborăm. Iar ordinea din spațiul fizic de lucru nu este suficientă în sine pentru ca activitatea noastră să decurgă lin. Putem aduce cu adevărat bucurie în viața noastră profesională doar după ce am pus ordine în fiecare compartiment al ei, inclusiv în e-mailuri, date digitale, sarcini profesionale și întâlniri.

Și aici intervine coautorul cărții, Scott. În calitate de psiholog organizațional și profesor la o facultate cu profil economic din cadrul Universității Rice, Scott se află în avangarda cercetărilor care au scopul de a crea cariere mai pline de bucurie și de împlinire. Activitatea sa acoperă o gamă variată de subiecte, inclusiv cum să aveți o viață profesională mai fericită și semnificativă, cum să deveniți mai eficient și mai productiv la serviciu și soluționarea de probleme în afaceri. Pe baza rezultatelor studiilor sale, bestsellerul lui, Stretch, ne arată cum putem avea succes și împliniri la serviciu folosind mai inteligent resursele pe care le avem deja la dispoziție, indiferent dacă este vorba despre abilități, cunoștințe sau obiecte. Toate acestea îl recomandă drept expert de marcă în metoda creării bucuriei la locul de muncă. În această carte, Scott prezintă cercetări științifice și date de ultimă oră privind ordinea și oferă indicații practice despre ordonarea aspectelor imateriale ale muncii.

În Capitolul 1, vă prezentăm date privind ordinea, despre care suntem siguri că vă vor motiva. Capitolele 2 și 3 vă arată cum să faceți ordine în spațiul de lucru. Capitolele 4–9 vă arată cum puteți face ordine în datele digitale, agendă, decizii, rețele de cunoștințe, întâlniri și echipe. Capitolul 10 vă demonstrează cum puteți spori impactul ordinii în cadrul companiei. Ultimul capitol transcende cadrul ordinii, sugerând o serie de acțiuni pe care le puteți întreprinde pentru a aduce și mai multă bucurie în activitatea dumneavoastră zilnică, dar și genul de mentalitate și abordarea care conduc spre o carieră plină de bucurie. Acest capitol cuprinde povești din propria mea experiență care au rolul de a vă face să meditați la modul în care puteți aduce bucurie în viața dumneavoastră profesională.

Sperăm că veți folosi această carte ca pe o cale către o carieră plină de bucurie.

Capitolul 1. De ce să faceți ordine?

Care este primul lucru care vă întâmpină atunci când ajungeți la birou luni dimineața?

În cazul multor persoane este un birou acoperit de chestii, alte chestii, și deasupra alte chestii! Munți de documente, diverse agrafe de hârtie, scrisori nedeschise expediate cine știe când, cărți necitite și un laptop înțesat de notițe lipite pe el. Iar sub birou se află deseori pungi cu materiale promoționale de la clienți. Sunt sigură că cei mai mulți eliberează un oftat din rărunchi când dau de această priveliște și se întreabă cum vor reuși să lucreze ceva dacă biroul lor este așa un haos.

Aki, funcționară la o agenție imobiliară, era una dintre persoanele care au birou haotic. Deși nu era chiar atât de mare (lățimea tăbliei nu depășea lungimea brațului ei și avea doar trei sertare), nu reușea să gă­sească nimic în el. Înaintea unei întâlniri, căuta cu în­frigurare ochelarii, stiloul sau vreun dosar și deseori trebuia să își printeze documentele și materialele din nou atunci când nu reușea să le dezgroape. De multe ori se enerva și se hotăra să își organizeze biroul, dar seara era prea obosită și amâna până „mâine“, iar înainte de a pleca acasă punea unul peste altul la marginea biroului toate documentele pe care le folosise în ziua respectivă. Evident, în ziua următoare trebuia să scotocească prin vraful de documente pentru a găsi materialele de care avea nevoie înainte de a începe măcar să se apuce de treabă. Când își începea în sfârșit activitatea, era deja epuizată. „Era de-a dreptul deprimant să stau la biroul acela“, mi-a spus.